بتن و طرح اختلاط در تیرچه پیش تنیده
![بتن و طرح اختلاط در تیرچه پیش تنیده 1 طرح اختلاط بتن در تیرچه پیش تنیده](https://pcce.ir/wp-content/uploads/2024/05/msg23926254-20609-1.webp)
مقاومت فشاری بتن قطعات پیش تنیده چه مقدار می باشد؟ مقدار سیمان در هر مترمکعب از این بتن چه میزان است؟ روش عمل آوری بتن قطعات پیش تنیده به چه شکل است؟ نمونه های شاهد بتن چه تعداد است؟ پیشنهاد میشود جهت فهم بهتر مطالب ویدئو فوق را مشاهده کنید.
مطابق با استاندارد 2909.3 تیرچه پیش تنیده، حداقل مقاومت بتن 28 روزه نمونه استوانه ای C35 می باشد. در طرح اختلاط بتن تیرچه پیش تنیده قطر سنگدانه و میزان مصرف هر یک حائز اهمیت می باشد به طوری که بزرگترین سنگدانه در بتن می تواند 10 mm باشد. و از سنگدانه های نخودی و ماسه دو بار شور در تولید آن استفاده میشود.
اسلامپ بتن تعریفی از قوام و کارایی بتن می باشد به این معنی که هرچه اسلامپ بتن بالاتر باشد یعنی روان تر و سیال تر می باشد و به وسیله یک آزمایش به همین نام مقدار اسلامپ بتن تعیین میگردد.
برای تولید تیرچه پیش تنیده می تون از دو شکل تولید بهره گرفت که هریک مزایا و معایب خود را دارند.
1-تولید با اکسترودر: بهترین و با کیفیت ترین نوع تیرچه پیش تنیده با استفاده از دستگاه های اسکترودر فاقد قالب تولید میشود که شکل گیری تیرچه به وسیله ویبراتورهای نصب شده در انتهای دستگاه انجام میشود. در این نوع تولید اسلامپ بتن صفر در نظر گرفته میشود، بتن توسط جام از بچینگ تمام اتوماتیک به روی پاکت دستگاه حمل شده و روی باند تولید و PC WIRE های کشیده شده ریخته میشود.
2- تولید با قالب در روش تولید قالبی دستگاهی جهت تولید وجود ندارد پی سی وایر ها کشیده شده و مانند تیرچه های پاشنه بتنی بتن داخل ناودانی ها ریخته میشود. از معایب این نوع تولید میتوان به اسلامپ بالای این نوع بتن و مقاومت نهایی پایین تر آن به نسبت تولید اکسترودری اشاره کرد. سرعت تولید در این روش نیز یک سوم ظرفیت تولید با اکسترودر است.
مطابق با نشریه 250 آیین نامه و استاندارد قطعات بتنی پیش تنیده، جهت عمل آوری و افزایش کیفیت و کاهش زمان عمل آوری پیشنهاد میگردد در ساخت قطعات بتنی پیش تنیده از روش عمل آوری با بخار استفاده شود. در این لینک درباره روش عمل آوری با بخار بتن تیرچه پیش تنیده مطالعه کنید.
در این روش پس از گیرش ابتدایی بتن، پوشش برزنتی روی باند قرار میگیرد و سپس لوله های بخار ما بین تیرچه ها قرار میگیرد و به مدت 24 الی 36 ساعت تحت فشار بخار و دمای 70 درجه عمل آوری میشود. از مزایای این روش میتوان به افزایش مقاومت نهایی بتن و افزایش سرعت به مقاومت رسیدن بتن اشاره کرد.
یک نظر
سپاس فراوان ، اطلاعات جامعی را ارائه میدهید