نحوه اجرای میلگرد ممان منفی در تیرچه پیش تنیده
![نحوه اجرای میلگرد ممان منفی در تیرچه پیش تنیده 1 میلگرد ممان منفی در تیرچه پیش تنیده](https://pcce.ir/wp-content/uploads/2024/07/msg23926254-18572.webp)
Negative moment rebar یا میلگرد ممان منفی یک میلگرد تقویتی است که به شکل عصا خم زده میشود و برای مهار نیروی لنگر ایجاد شده بر روی سقف تیرچه و بلوک استفاده میشود. سقف تیرچه و بلوک انواع متفاوتی دارد که در این مقاله به صورت تخصصی میلگرد ممان منفی در تیرچه پیش تنیده را بررسی خواهیم کرد و روش اجرا میلگرد ممان منفی را در این مقاله به صورت کامل فرا خواهید گرفت.
با وجود اینکه طرح و محاسبات سقف تیرچه و بلوک با فرض تکیه گاه ساده انجام میشود اما در اجرا به صورت گیر دار اجرا خواهند شد این تفاوت طراحی و اجرا می بایست جبران شود در نتیجه میلگرد های ممان منفی براساس 15% لنگر خمشی وسط دهانه محاسبه و در محل تکیه گاه ها نصب میشوند، در صورتی که تکیه گاه میانی باشد بیشترین لنگر خمشی دهانه طرفین محاسبه میشود. طول این میلگرد یک پنچم دهانه آزاد تکیه گاه به سمت داخل دهانه می باشد.
در سقف تیرچه و بلوک باید میلگرد ممان منفی حداقل 15 سانتی متر عمود بروی میلگرد های طولی تیر امتداد پیدا کند و حتما دارای خم 90 درجه استاندارد باشد اما در اکثر پروژه ها این طول بیشتر فرض میشود و تا آخرین میلگرد طولی تیر امتداد پیدا میکند و سپس خم اجرا میشود.
سر دیگر ممان منفی به طول 20 درصد دهانه آزاد به موازات میلگرد بالایی تیرچه امتداد می یابد در صورت کوتاه بودن طول مهاری حتما یک خم 180 یا 90 درجه اجرا میگردد.
در شرایطی که یک تیر از دو جهت تیرچه ریزی شده باشد میلگرد ممان منفی و اوتکا خم زده نمیشود و به صورت یکپارچه در دو جهت اجرا میشود که سهولت اجرا و سرعت عملیات را افزایش میدهد و الزامات سازه ای را نیز برطرف میکند.
برای اجرای آرماتور ممان منفی معمولا از میلگرد نمره 12 استفاده میشود، برای مثال دهانه آزاد یک قاب را 5 متر در نظر میگیریم:
در نتیجه طول آزاد آرماتور یک متر خواهد بود، حداقل 15 سانتی متر باید وارد تیر شود و شعاع خم برای میلگرد 12 حداقل 7.5 سانتی متر خواهد بود در نتیجه جهت خم زنی و برش این آرماتور میلگرد 12 به طول 1.3 متر برش زده و عملیات خم زنی انجام میشود.
آرماتور ممان منفی در تمام سقف های تیرچه و بلوک به یک شکل اجرا میشود. تیرچه پیش تنیده نسبت به تیرچه های پاشنه بتنی ارتفاع کوتاه تری دارد که یکی از مزیت های این تیرچه محسوب میشود و ضخامت سقف و وزن سازه را کاهش میدهد اما با توجه به اینکه میلگرد فشاری در قسمت فوقانی وجود ندارد، ممکن است موجب سر درگمی نیروهای انسانی شود که باید این نکته به نیروها ذکر شود که نیازی به اتصال تیرچه به میلگرد ممان منفی نیست.
ممان منفی جهت مقابله با لنگر خمشی ایجاد شده در دهانه مورد مصرف قرار میگیرد اما میلگرد اوتکا جهت افزایش مقاومت برشی و صلبیت تیرچه اجرا میشود. بسیاری از نیروهای اجرایی تفاوت فنی و اجرایی این دو را یکسان در نظر میگیرند و این باور غلط در صنعت ساختمان وجود دارد.
1-کاهش بارهای ثقلی و جانبی بر روی میلگرد های تیرچه
2-جلوگیری از به وجود آمدن ترک در قسمت اتصال تیرچه به تیر
3-افزایش مقاومت کلی سقف
4-یکپارچه سازی دال و جلوگیری از گسیختگی
میلگرد ممان منفی یکی از اجزای تشکیل دهنده سقف تیرچه و بلوک است و در تمامی سقف های تیرچه و بلوک به یک شکل اجرا میشود و به صورت یک طرفه و دو طرفه اجرا میشود، در هر صورت طول میلگرد باید با یک پنجم طول دهانه برابر باشد شکل اجرای ممان منفی در تمام سقف های تیرچه و بلوک یکسان است برای این مقاله از منابع زیر استفاده گردیده است که در صورت نیاز میتوانید به منابع مراجعه کنید.
1-نشریه 82 راهنمای اجرای سقف های تیرچه و بلوک
2-نشریه 543 طرح و محاسبات سقف تیرچه و بلوک