عمل آوری با بخار تیرچه پیش تنیده
- mohsenmohammadi
- تیرچه پیش تنیده ایران
فهرست مطالب
عمل آوری با بخار تیرچه پیش تنیده
یکی از اصول مهم و حیاتی در بتن، کیفیت و روش عمل آوری بتن می باشد. 6 ساعت ابتدایی پس از بتن ریزی یکی از بازه های پر اهمیتی است که باید دما و رطوبت بتن تحت کنترل باشد و در فصل های مختلف بر اساس دمای محیط، چگونگی و مدت زمان عمل آوری متفاوتی میبایست لحاظ گردد. در قطعات بتنی پیش تنیده از عمل آوری با بخار استفاده میشود و در ادامه به صورت کامل به این موضوع میپردازیم.
عمل آوری بتن یعنی چه؟
بتن از سنگدانه، سیمان، آب و دیگر افزودنی ها تشکیل شده و یک نوع سنگ مصنوعی است که با طرح اختلاط های متفاوتی تولید میشود اما هدف اصلی چسباندن سنگدانه های بزرگ و کوچک به یکدیگر به وسیله واکنش شیمیایی بین سیمان و آب است. هرچه واکنش شیمیایی که اصطلاحا هیدراتاسیون نامیده میشود بهتر و با کیفیت تر باشد، بتن ریخته شده کیفیت بالاتری خواهد داشت برای حفظ و کمک به این واکنش باید رطوبت حفظ شود و از طرفی دمای محیط نیز کنترل شده باشد.
عمل آوری بخار تیرچه پیش تنیده چگونه انجام میشود؟
پس از بتن ریزی که در مقاله تیرچه پیش تنیده چگونه تولید میشود درباره آن توضیح دادیم، سیستم گرمایش از کف و بخار به صورت همزمان فعال میشود، لوله های بخار در سر تا سر خط تولید نصب شده و روی باند به وسیله لحاف برزنتی پوشانده میشود پس از این مرحله بسته به فصل و دمای محیط به مدت 20 الی 30 ساعت تیرچه های پیش تنیده توسط بخار و رطوبت و حرارت ناشی از آن عمل آوری میشود.
عمل آوری بخار به این صورت انجام میشود که در ابتدا به مدت 5 ساعت دما به صورت صعودی به 70 درجه سانتی گراد و رطوبت 100 درصد افزایش می یابد و پس از آن به مدت حداقل 10 ساعت در این دما و رطوبت باقی می ماند و بعد از این مرحله جهت جلوگیری از وارد شدن شوک به بتن، دما و رطوبت به صورت نزولی و آهسته کاهش می یابد و پس از رسیدن به دمای محیط عمل آوری با بخار پایان می یابد و کابل های پی سی وایر تحت کشش آزاد میشود.
در حین بتنی ریزی تیرچه پیش تنیده 5 نمونه مکعبی از بتن تولید شده گرفته میشود و مدیر کنترل کیفیت پس از عمل آوری بتن،3 نمونه به ترتیب از آخرین نمونه گرفته شده را آزمایش میکند در صورت رسیدن به مقاومت حداقل C25 در تیرچه های پیش تنیده 3 و 4 و 5 وایره و مقاومت حداقل C30 در تیرچه های پیش تنیده 6 و 7 وایره دستور آزاد سازی خط را صادر میکند.
نکته: حداقل سه نمونه مکعبی باید به حداقل مقاومت لازم دست پیدا کنند بر اساس استاندارد 2909-3 حداقل مقاومت 28 روزه تیرچه پیش تنیده باید C35 باشد.
در مجموع تیرچه پیش تنیده ایران حداقل مقاومت 28 روزه بتن C40 در نظر گرفته و تولید میشود.
خلاصه روش عمل آوری با بخار تیرچه پیش تنیده
1-در حالت خمیری فقط دمای محیط کنترل میشود
2-پس از گیرش اولیه لحاف برزنتی و نصب لوله های بخار بر روی خط تولید
3-افزایش دما به صورت آهسته و صعودی تا 70 درجه سانتی گراد
4-حفظ دما به مدت حداقل 10 ساعت در دمای 70 درجه سانتی گراد
5-کاهش دما به صورت آهسته و نزولی به دمای کنترل شده سالن تولید
6-تست نمونه های مکعبی بتن و آزاد سازی باند تولید تیرچه پیش تنیده
عمل آوری بتن در شرایط مختلف دمایی فصل سرد و گرم
روش های مختلفی برای عمل آوری بتن در کشور ایران وجود دارد. معمولا در شرایط دمایی فصول گرما، معمولا از گونی های چتایی استفاده میشود، در این روش چند موضوع حاوی اهمیت است.
1-در صورت نو بودن،با توجه به فرآیند تولید این گونی ها می بایست گونی ها شسته شود که اگر حاوی مواد مخربی هستند به بتن تازه صدمه وارد نکنند.
2-در صورت کار کرده بودن گونی ها از آلوده نبودن به مواد مخرب اطمینان حاصل شود
3-به صورت دائم باید از مرطوب بودن گونی ها اطمینان حاصل شود در غیر این صورت با توجه به لایه ضخیم این گونی ها در فصول گرم موجب کاهش شدید رطوبت بتن شده و صدمات زیادی به بتن وارد میشود.
در فصول سرد معمولا رطوبت هوا مناسب است و فقط باید از کاهش دمای بتن جلوگیری شود که به این منظور معمولا جداره های خارجی با استفاده از گونی یا پلاستیک به صورت نایلون بسته شده و سپس با استفاده از بخاری های نفتی و یا روشن کردن آتش دمای محیط کنترل میشود البته قابل ذکر است این روش خطرات بسیار زیادی دارد به خصوص در سقف تیرچه و بلوک ممکن است موجب آتش سوزی یونولیت های سقفی شود که می توان با استفاده از قالب های غیر ماندگار یونولس از این اتفاق نیز جلوگیری کرد.
نکته بعدی، در زمستان علاوه بر تمهیدات گفته شده می توان روی سقف نیز از پشم سنگ و نایلون استفاده کرد تا کنترل دمایی بتن تازه از روی سقف نیز انجام پذیرد.